5% ÁLLANDÓ hírlevél kedvezmény regisztrált klubtagként, minden kedvezményen felül, akciós termékekre is.
Sokféleképpen eljuthatunk oda, hogy feltegyük magunknak a kérdést, mit lehet kezdeni a kölessel, mire jó, hogyan lehet felhasználni? Év eleji fogadalmak kapcsán sokan szereznek be új alapanyagokat, amik között gyakorta ott a köles is, mint a szépség záloga.
Jelentős azok száma is, akik magasabb rost tartalmú, cukor-, vagy gluténmentes étrendbe kezdenek, vagy fogyási, illetve emésztést javító szándékkal akarnak egészségesebb étrendre térni. Vannak, akik a mostanában annyira gyakori inzulin rezisztencia kezelése okán bevezetett szénhidrát számolós életmód kapcsán jutnak el gyorsan a köleshez.
Ezeknek a törekvéseknek azonban gyakran az lesz a vége, hogy ott áll a polcon a bontatlan csomag, mert idegenkedünk tőle. Pedig a köles termesztésének kezdete a történelem előtti időkbe nyúlik vissza. A kőkorszakból származó leletek szerint a kor legfontosabb kásanövénye volt. Ázsiában őshonos (a köleskása itt még most is egy igen kedvelt és gyakran fogyasztott étel), de hazánk természeti adottságai is megfelelőek arra, hogy kölest termesszünk, így ez a gabona őseink táplálkozásának szerves része volt. Három féle színű héja lehet: piros, fehér, szürke.
Jellemzői:
A boltok polcain megtaláljuk, hagyományos gabonaszemként, de lisztet, pelyhet, sört, snacket is készítenek belőle.
Nézzük meg mit is kezdhetünk a kölessel? Legegyszerűbb válaszként „bármit”, de azért legyünk ennél kicsit konkrétabbak.
Reggelire:
Főzzünk édes vagy sós köleskását!
Most lehet, hogy sokan azt gondolhatják, ugyan kinek van erre ideje. Pedig ha miután felkeltünk, feltesszük, körülbelül 20 perc alatt megvan (elkészítés előtt mossuk át), ez alatt pedig el tudjuk végezni az egyéb dolgainkat. A köles pelyhéből 3-4 perc alatt elkészülhet az édes kása.
A köleskása kiválóan tápláló, segít az emésztőrendszer karbantartásában, a vércukor rendezésében. Felválthatjuk vele a sokak által már unt felvágottas kenyeret, tehát tényleg egy szuper reggeli alapanyag lehet.
Készíthetünk köles körözöttet, ami azoknak jelenthet nagy örömöt, akiknek mellőzniük kell a tejtermékeket (érdemes odafigyelni, hogy a nap folyamán meglegyen a megfelelő állati fehérje bevitel).
Használjunk köles lisztet kenyerek (lisztkeverék részeként), palacsinták sütésekor, ezáltal biztosítani tudjuk, hogy a hagyományos gluténmentes étrendben használt kenyérféléknél nagyobb legyen ezek rosttartalma.
Tízóraira, uzsonnára:
A köles liszt alapanyaga lehet süteményeknek, piskótáknak, amiket ha cukor nélkül, tejjel- tejtermékkel, vagy gyümölcsös változatban készítünk, könnyen beilleszthetővé válnak az egészséges étrendbe.
Ebédre, vacsorára:
Használjunk párolt kölest rakott, töltött ételekbe a rizs helyett vagy köretnek.
A párolt köles használhatjuk levesbetétként, vagy beletehetjük felfújtakba, vagdaltakba is kenyér vagy rizs helyett.
Partnereink közvetlenül a származási helyről importálják fűszereinket - közvetítők nélkül -, így biztosan tudjuk, honnan származnak kerülőutak, vagy kompromisszumok nélkül.
Kiskereskedőként, nagykereskedőként vagy viszonteladóként Ön dönthet az üzletében forgalmazni kívánt Pödör Prémium termékek választékáról és mennyiségéről, de együttműködhet kizárólag PICK UP partnerként is.
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.