Kubebabors - egész
A kubebabors Jáva szigetén és más indonéziai szigeteken őshonos, azonban Indonézia más területein és Sri Lankán is termesztik. A terméseket röviddel érés előtt, zölden szedik le, majd a napon megszárítják, mígnem a terméshéj szinte fekete színt kap. Ízét tekintve a kubebabors nem hasonlítható össze más borsfajtákkal, ennél a száras borsnál a melegen kámforszerű és fűszeresen borsos jegyek dominálnak, melyek kicsit szegfűborsra, eukaliptuszra és mentára emlékeztetnek. Csípőssége inkább enyhe, egy kicsit kesernyésen édes íz dominál. Eredetileg a mentolos jegyekkel rendelkező kubebaborsot sokoldalú, egészséget támogató tulajdonságai miatt gyomorproblémák, húgyúti és légzési panaszok esetén használták.
A kubebabors antiszeptikus tulajdonságokkal bír, és az ayurvédikus konyhában nagyon közkedvelt. Ideális az olyan bors- és fűszerkeverékekbe, mint a Ras el Hanout, halételekhez, sajtokhoz, chutney-hoz és a tenger gyümölcseihez. A modern konyhában a kubebabors néhány éve reneszánszát éli.
Különlegessége: barna, ráncos szemek, apró szárral.
Íze: kesernyésen édes, nem tolakodó csípősséggel.
Ételek: halak, tenger gyümölcsei, sajt, chutney, sertéshús, szárnyasok.
vásárlóink kedvencei