5% ÁLLANDÓ hírlevél kedvezmény regisztrált klubtagként, minden kedvezményen felül, akciós termékekre is.
Ha a karácsonyi süteményeket is egészségesebben szeretnéd elkészíteni, süss földimandula liszttel. A mézeskalács fűszereihez ráadásul nagyon jól illik ízben is a gluténmentes földimandula liszt.
Keverjük össze az átszitált földimandula lisztet, a zabkorpával, sóval, szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel egy nagyobb tálban.
Egy kisebb tálkába tegyük a tojást és keverjük össze a fehérjét a sárgájával. Öntsük hozzá a földimogyoró olajat, a mézet és a vanília rúd kikapart belsejét. Az így kapott keveréket, öntsük bele a száraz hozzávalókat tartalmazó tálba. Alaposan dolgozzuk egybe a tésztát. Kézzel is gyúrhatjuk a ragadós masszát. Attól függően, ha a tésztát úgy érezzük, hogy nem áll egybe kellőképpen, adjunk hozzá még 1 evőkanál mézet.
Helyezzük a tésztát 2 sütőpapír közé és nyújtsuk ki, addig amíg 3-5mm vastag téglalap alapot kapunk belőle. Az így kapott mézeskalács tésztát a hűtőben, 1,5 órára, letakarva (folpack-kal), pihentetjük.
Ha lehűlt, a tetejét megszitáljuk mandula liszttel és sütemény kiszúró formákkal, alakzatokat szaggatunk belőle. Gyorsan dolgozzunk, mert ha a méz elkezd olvadni, akkor nagyon ragadós a tészta.
A mézeskalácsokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és 10-12 percig sütjük 175 fokon, addig, míg látjuk, hogy a szélük elkezdett barnulni. Mielőtt díszítenénk a tetejét, várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Cukormáz készítés:
A tojást közvetlenül a cukormázkészítésekor vegyük csak ki a hűtőből, mert hidegen keményebbre lehet verni, mint a szobahőmérsékletűt.
Tegyük egy magas falú edénybe a fehérjét és géppel néhány percig alacsony fokozaton verjük. Folyamatosan, több részletben adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot. Végül nagyobb fokozaton, addig keverjük , amíg a porcukor teljesen föl nem olvad és a tojáshab egészen kemény nem lesz. Használhatunk díszítéshez cukormáz adagolót, vagy egy nejlon zacskóba tesszük a habot és a sarkát levágva dekorálhatjuk a mézeskalácsokat.
A nyers tésztát sütés előtt minimum 1,5 óráig- maximum 12 óráig a hűtőben tároljuk, hogy a nyújtásnál ne ragadjon , illetve sütés után puhább legyen a tésztája.
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.