Ha körbe nézünk a világban, azt láthatjuk, hogy egyre több a túlsúlytól, magas vérnyomástól vagy daganatos, ill. egyéb - gyakran táplálkozási - betegségtől szenvedő felnőtt és gyermek. Örvendetes azonban, hogy egyre többen tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy tegyenek egészségükért: odafigyelnek például arra, hogy mit esznek és isznak, mennyit sportolnak és hogy megteremtsék a lelki egészségüket. Az anyaságra készülés érzékeny időszak, amikor talán könnyebb az életmódon változtatni.
Leendő gyermekünk egészsége érdekében már a tervezett várandósság előtt tudatos életmódot kell folytatnunk ahhoz, hogy felkészítsük szervezetünket egy egészséges gyermek világrahozatalára.
Fontos azonban figyelembe venni, hogy nem csak a nőnek, hanem a férjnek és a családnak is partnernek kell lennie ebben, hiszen a családi környezetnek, a szülői mintának meghatározó szerepe lesz a gyermekek egészséges életmódra nevelésében. A felkészülés alatt a szülőknek el kell hagyniuk a káros szenvedélyeket – ha vannak ilyenek, például: dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat –, és olyan életmódot kell kialakítaniuk, amely biztosítja az optimális feltételeket a születendő gyermek fejlődéséhez .
A leendő kismamának javasolt rendeznie a testsúlyát (akár fogyni, akár gyarapodni szükséges), feltöltenie a vasraktárait és odafigyelnie a megfelelő folsavbevitelre. A várandósság alatt fellépő szövődmények és a magzat károsodásának kivédéséhez étrendjének megfelelő arányban kell tartalmaznia vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (például folsav, B6-, B12-, C-vitamin, kalcium, cink, jód, vas). Jó, ha már a várandósság előtt törekszik elérni azokat a tápanyagbeviteli ajánlásokat, amelyeket majd kismamaként biztosítani kell a szervezetének.
A hat legfontosabb tápanyag várandósság során
Tápanyag | Ajánlott napi bevitel |
Fehérje | 1-1,2 g/kg ideális |
Folsav (μg) | 400 |
Kalcium (mg) | 1200 |
Vas (mg) | 30 |
Cink (mg) | 15 |
Jód (μg) | 175 |
Magas folsav tartalmú élelmiszerek: búzacsíra, csirkemáj, cékla, spenót, spárga, kelbimbó, barna rizs, zöldbab.
A kalcium a tejből és a tejtermékekből szívódik fel a legoptimálisabban. Közülük is a legkoncentráltabb a sajtok kalciumtartalma, amiknek a fehérjetartalma is magas, így javasolt napi rendszerességű fogyasztásuk.
A vas a húsokból szívódik fel a leghatékonyabban. Magas vastartalmuk van a belsőségeknek, a vörös húsoknak. A C-vitamin javít a vas felszívódásán, ezért javasolt mindig kiegészíteni nyers zöldsalátával, gyümölccsel az adott étkezést. Jelentős vastartalma van még például a máknak, fehér babnak, szezámmagnak, kölesnek, búzacsírának, lenmagnak, céklának, spenótnak, de mivel növényi részek, belőlük kisebb hatékonysággal hasznosul, mégis jó kiegészítés lehet.
Iktassunk étrendünkbe naponta jó minőségű, hidegen sajtolt, magas omega-3 zsírsav tartalmú olajokat (lenmag-, camelina-, chiaolaj), amelyek fontosak a gyermek agyi és szemidegrendszeri fejlődése miatt. Hetente legalább egyszer pedig halakat, például fogast, busát, lazacot, keszeget, pisztrángot, amelyek jó omega-3 zsírsav tartalmuk mellett jó D-vitamin források is.
A nemzetközi ajánlások szerint a felkészülést a tervezett várandósság előtt legalább három, de inkább hat hónappal javasolt megkezdeni. Személyre szabott étrend kialakítása céljából javasolt dietetikus szakember segítségét kérni.