Tudta, hogy egy női és egy férfi testnek nem csak az energia (ezen belül a fehérje, zsír és szénhidrát), hanem mikroelem (vitamin, ásványi anyag) szinten is különböző tápanyagokra van szüksége? Erről még azok körében is sokan egyáltalán nem, vagy kevesebbet beszélnek, akik egyébként odafigyelnek a táplálkozásukra, életmódjukra. Nézzük meg, miért és miből kell többet bevinniük a hölgyeknek, és ezt hogy tudják fedezni a mindennapokban.
Kalcium:
A kalcium kiemelkedően fontos a megfelelő csúcs csonttömeg kialakulásának, az egészséges csontozat megtartásának, és a csontritkulás megelőzésének érdekében. Fő forrásai a tej és tejtermékek, melyek közül a sajtok tartalmazzák a legkoncentráltabban a kalciumot. Napi minimum 0,5l tej, vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú tejtermék (0,5 l kefir, joghurt, tejföl, kb. 75 g sajt stb.) elfogyasztásával még csak 600 mg kalciumot fedezünk, pedig egy felnőtt nő kalcium szükséglete 800 mg. Jó kiegészítők lehetnek még az olajos magvak is, főként azok számára, akiknek részben vagy egészben kerülniük kell a tej- és tejterméket.
Vas:
A hölgyek a menstruáció alatti vérveszteség miatt fokozottan veszélyeztetettek a vérszegénység kialakulására, ezért fontos odafigyelniük a megfelelő vasbevitelre (a vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéséhez, segíthet a fáradság, körömtöredezés leküzdésében). Fő forrásai például a vörös-, vagy vadhúsok, belsőségek (házinyúl 4mg/100g; marhahús 1,6 mg/100g; sertéshús 1 mg/100g; sertésmáj10 mg/100g; kenőmájas 2,6 mg/100g), amiket mindig javasolt kiegészíteni magas C-vitamin tartalmú élelmiszerrel. A C-vitamin segíti ugyan is a vas felszívódást. A mindennapokban fogyasszunk rendszeresen például nyers salátákat, melyeket változatossá tehetünk különböző ecetekkel, olajokkal. Napi javasolt beviteli érték: 15 mg
Folsav:
A babavárást tervező hölgyeknek már a várandósság előtt javasolt elkezdeni az emelt szintű folsav bevitelt (a folsav hozzájárul a normál vérképződéshez és a sejtosztódásban is szerepet játszik), de azoknak is fontos, akik aktuálisan nem gondolkoznak a babavállalásban. Fő forrásai pl.: csirke-, és pulykamáj, búzacsíra-, és korpa, szárazhüvelyesek, zöldleveles növények. Napi javasolt beviteli érték: 0,2 mg
E-vitamin:
A mai kor hölgyeit, akár honnan is vizsgáljuk, nagyon sok stressz érheti kívülről és belülről egyaránt (szennyezett a levegő, az élelmiszerekkel és a lelki megterheléssel is károsíthatjuk a szervezetünket). Ezek feloldáshoz fontos egy erős antioxidáns (ami többek között lassítja a sejtek öregedését). Fő forrásai pl.: dióolaj, mandulaolaj, sárgabarackmag olaj, olajos magvak. Napi javasolt beviteli érték: 12 mg
Biotint:
A hölgyek egyik éke lehet a fényes, csillogó egészséges hajkorona, és nagyban megcsorbulhat azok női energiájukba vetett hite, akiknek valamilyen oknál fogva ez akárcsak átmenetileg is, de nem adatik meg. A biotin hozzájárulhat a haj természetes növekedéséhez, megújulásához. Fő forrásai pl.: amerikai mogyoró, borjúmáj, lencse, búzakorpa, bokormogyoró. Napi javasolt beviteli érték: 0,15 mg
Cink:
A cink a fehérjeszintézishez járul hozzá, mellyen keresztül hozzásegíthet az egészséges haj és köröm fenntartásához. Fő forrásai pl.: rozs csíra, búzakorpa, sajtok. Napi javasolt beviteli érték: 15 mg
Érdemes lejegyezni pár napot, hogy pontosan mikor és mit ettünk és ittunk, így könnyebben le tudjuk ellenőrizni, hogy a fent felsorolt élelmiszerek részét képezik-e az étkezéseinknek, és ha van olyan, amit soha vagy csak nagyon ritkán szoktunk enni, akkor nézni hozzá egy izgalmas receptet!